september 28, 2023
ChatGPT

ChatGPT chatbot by OpenAI - artificial intelligence

De ChatGPT-bot van OpenAI is een taalmodel dat getraind is op een grote hoeveelheid tekst op het internet. Zo kun je ChatGPT gebruiken om antwoorden op vragen te krijgen en opdrachten te laten uitvoeren. Hierbij maakt de AI-chatbot gebruik van zijn kennis en door te speculeren op basis van vergelijkbare informatie die het heeft gezien tijdens zijn training.

ChatGPT: malware laten programmeren door de bot van OpenAI

Hoe gebruik je ChatGPT?

Als je van plan bent om ChatGPT te gebruiken, dan zul je daar een account voor nodig hebben. Gelukkig hoef je er niet per se een aan te maken. Je kunt namelijk ook gewoon inloggen met je Google of Microsoft account als je die hebt.

Nadat je een account hebt aangemaakt/ingelogd bent, kun je van start gaan met ChatGPT gebruiken. Nu kun vragen stellen via de tekstinvoer waarbij de ChatGPT bot je een reactie zal geven op basis van de informatie waarover het is getraind. Zorg ervoor dat je je vragen zo specifiek mogelijk probeert te stellen. Probeer hierin ook om zoveel mogelijk context te geven aan ChatGPT zodat die de chatbot helpt bij het beantwoorden van je vraag.

ChatGPT gebruiken met onze tips & tricks

Speciaal voor jou hebben we uitgezocht hoe je het beste gebruik kunt maken van ChatGPT. Hieronder geven een we overzicht van een paar tips die je kunt gebruiken om optimaal ChatGPT te gebruiken.

ChatGPT gebruiken in het Nederlands

Je zou denken dat ChatGPT volledig in het Engels werkt aangezien de menu’s ook in het Engels zijn. Gelukkig is dit niet het geval. Het makkelijkste is om bij je eerste vraag “reageer in het Nederlands” te vermelden. Vervolgens onthoudt de ChatGPT chatbot dit en kun je voortaan gewoon alles in Nederlands vragen en zelfs in het Nederlands een antwoord krijgen.

ChatGPT gebruiken in het Nederlands

ChatGPT heeft de capaciteit om context te begrijpen

ChatGPT begrijpt de context van een gesprek, in tegenstelling tot veel chatbots en ”slimme assistenten” zoals Google Assistant & Siri. Zo kun je vragen aan ChatGPT om een samenvatting van je tekst te geven. Niet tevreden met de samenvatting omdat die te lang is? Geen probleem. Vraag dan om hem korter te maken. ChatGPT begrijpt wat je bedoelt en zal de samenvatting herschrijven en korter maken.

ChatGPT heeft de capaiteit om context te begrijpen

ChatGPT kan je vraag en de opdracht onderscheiden

Je kunt aan ChatGPT een vraag stellen waarbij je een stuk(je) tekst plakt in het chatvenster waar ChatGPT iets mee moet doen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of het een liedje voor je kan schrijven met bijvoorbeeld de woorden ”c’t magazine”. De ChatGPT bot weet dat hij aan de slag moet met het maken van een liedje met de woorden ‘c’t magazine’ erin verwerkt. De chatbot heeft dus de capaciteit om de opdracht en de tekst van elkaar te onderscheiden.

ChatGPT kan je vraag en de opdracht onderscheiden

ChatGPT kan je vraag in meerdere stijlen beantwoorden

Wist je dat je de ChatGPT bot kunt gebruiken om een antwoord te krijgen in verschillende stijlen? Heb je een gedichtje nodig? Geen probleem! ChatGPT kan dit voor je regelen als je aangeeft dat het bericht een gedicht moet zijn dat je van ChatGPT wilt krijgen.

ChatGPT kan antwoorden in meerdere stijlen

ChatGPT kan je helpen bij het programmeren

Loop je vast tijdens het programmeren en weet je niet hoe je verder moet? Zelfs hierbij kan ChatGPT je helpen. Zo kun je ChatGPT gebruiken om je code aan te vullen. Hou hierbij wel rekening dat de code over het algemeen niet echt efficiënt geschreven is maar, uiteindelijk gaat het om het resultaat en vaak werkt het wel!

ChatGPT kan je helpen bij het programmeren

De kennis van ChatGPT

Iets wat belangrijk is om te onthouden is dat de informatie van ChatGPT maar loopt tot 2021. Hierdoor kan het voorkomen dat je verkeerde informatie krijgt over bijvoorbeeld de RTX 4090 videokaart van Nvidia. Ook kan het zijn dat Chat GPT geen informatie heeft over recente gebeurtenissen. Dit is dus wel iets waar je rekening mee moet houden als je iets gaat vragen aan ChatGPT.

De kennis van ChatGPT

Ontvang gratis informatie en tips over ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie, schrijf je in voor de nieuwsbrief:E-mailadres:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


De duistere kant van ChatGPT gebruiken

Er zijn enkele zorgen met betrekking tot het gebruiken van ChatGPT. Hierbij gaat het dan om zaken zoals:

  • Privacy: de gegevensverzameling voor het trainen van deze modellen kan een privacyrisico opleveren, omdat de gegevens waarmee de modellen zijn getraind vaak afkomstig zijn van openbare bronnen of particulieren die niet altijd op de hoogte zijn van het feit dat hun gegevens worden gebruikt.
  • Ethische overwegingen: ChatGPT is  niet immuun voor het aanleren en reproduceren van onjuiste of discriminerende opvattingen die het heeft opgepikt uit de trainingsdata. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot ongewenste gevolgen voor bepaalde maatschappelijke groepen.
  • Mogelijke nadelen voor de samenleving zoals het disruptief potentieel voor de arbeidsmarkt of de productie van malware met behulp van ChatGPT door cybercriminelen.

Het is dus van belang om rekening te houden met deze kwesties als je van plan bent om ChatGPT te gebruiken. Kijk dus altijd zelf de tekst nog een keer goed na!

Conclusie

Al met al hopen we dat we je een aardig stukje op weg hebben geholpen met de tips & tricks uit dit artikel over ChatGPT gebruiken. Hopelijk ben je als lezer iets wijzer geworden over de ChatGPT-bot en weet je dus wat kan en wat niet kan maar ook waar je rekening mee moet houden.