september 28, 2023

Na het grote succes van ChatGPT lanceert Google zijn eigen chatrobot met artificiële intelligentie, genaamd “Bard”. Dat maakte de Google-CEO Sundar Pichai bekend in een blogbericht. Voorlopig hebben alleen enkele “vertrouwde testers” toegang, maar in de komende weken zullen meer gebruikers toegelaten worden. 

De chatrobot is gebaseerd op de LaMDA-technologie, die Google twee jaar geleden al had voorgesteld. Het is een soort taalmodel dat werkt op artificiële intelligentie (AI). “Bard probeert de brede kennis van de wereld te combineren met de kracht, intelligentie en creativiteit van onze taalmodellen”, schrijft CEO Sundar Pichai in een blogbericht. “Het maakt gebruik van informatie van het internet om frisse en hoogwaardige antwoorden te bieden.” 

Je zou Bard onder meer kunnen gebruiken om evenementen te plannen, recepten op te zoeken of om meer informatie te krijgen over een bepaald onderwerp. Of zoals Pichai het zegt: “Het kan je helpen nieuwe ontdekkingen van NASA’s James Webb Space Telescope uit te leggen aan een negen jaar oud kind.”

De eerste versie draait op een lichtere versie van LaMDA, waar minder rekenkracht voor nodig is. Momenteel heeft slechts een select groepje testers daar toegang toe. Vervolgens zullen ze opschalen naar meer gebruikers, “om meer feedback te verzamelen”. Met die feedback wil Google er naar eigen zeggen voor zorgen dat Bard voldoet aan “een hoge lat voor kwaliteit, veiligheid en grondigheid”. 

BEKIJK – Het aankondigingsfilmpje van “Bard”:

Met “Bard” komt er een antwoord op het immens populaire ChatGPT. Dat is de populaire chatrobot van technologiebedrijf OpenAI. Toen die twee maanden geleden gelanceerd werd, keek de hele techsector op wat Google zou doen. Het bedrijf is namelijk een van de belangrijkste spelers binnen AI en gebruikt de technologie al jarenlang voor hun zoekfunctie.

Naast “Bard” werkt Google ook verder aan andere AI-Projecten, laat Pichai nog weten. Enkele lopende projecten zijn beeldengenerator Imagen en muziekgenerator MusicLM dat muziek componeert op basis van enkele sleutelwoorden. Ook wil het bepaalde AI-tools openzetten voor ontwikkelaars, waardoor ze makkelijker AI-toepassingen kunnen maken.