december 1, 2023

De iPhone 15 Pro van Apple moet het misschien zonder hardware doen waar gebruikers al jarenlang dankbaar gebruik van maken: normale volumeknoppen. Dit zijn nu nog knoppen die je heel fijn indrukt, die de input bevestigen met een subtiele klik. Maar in de toekomst zou dat dus nog wel eens kunnen veranderen, helaas…

Dit gerucht is afkomstig van analist Ming-Chi Kuo. Op Twitter vertelt de Kuo dat hij denkt dat de iPhone 15 Pro-modellen zogenaamde solid-state knoppen krijgen. Dit zijn geen echte knoppen, maar meer afgebakende omgevingen op een rand of behuizing waar je vrij hard op moet drukken om iets voor elkaar te krijgen.

iPhone 15 zonder normale knoppen?

De nieuwe knoppen zijn mogelijk vergelijkbaar met de thuisknop die we destijds tegenkwamen op de iPhone 7, 8, SE 2 en SE 3. Apple wil naar verluidt de mechanische onderdelen vervangen. Maar waarom? Wat is er mis met knopjes die lekker klikken? Nou, dit zou nog wel eens de duurzaamheid van de iPhone 15 Pro ten goede kunnen komen.

Zoals het er nu voor staat krijgen de iPhone 15 en 15 Plus wel die normale knoppen. Wellicht kunnen die dingen straks een doorslaggevende factor zijn in je keuze voor het model van volgend jaar. Want tot nu toe zijn solid-stateknoppen niet echt jé-van-hét te noemen, blijkt onder meer uit deze video.

Toch nog die kliksensatie dankzij Apple

Omdat Apple eigenlijk ook wel weet dat mensen klikkende knopjes behoorlijk fijn vinden, gaat het bedrijf die kliksensatie simuleren met de Taptic Engine. Door de designveranderingen neemt het aantal Taptic Engines daardoor toe van één naar drie stuks. Dit komt vooral de fabrikanten van die engines ten goede…

Ondertussen voert Apple nog een andere verandering door aan de iPhone 15-serie. Mogelijk worden dit namelijk de eerste iPhone-modellen die officieel een USB-C-poort krijgen. Niet omdat het bedrijf dat zo graag wil, maar omdat dat vanuit de Europese Unie opgelegd wordt. Zo krijgt de nieuwe iPhone langzaamaan steeds meer vorm.