
BeReal gaat de strijd aan met het ‘valse’ gevoel van sociale media. Het concept slaat aan bij jongeren, met al meer dan een half miljoen downloads.
Een spontane foto in de les, op het toilet of in je bed. Meestal denk je wel twee keer na vooraleer je iets online zet. Op BeReal is spontaniteit net de bedoeling. De slogan luidt (vertaald) dan ook: ‘Geen filters, geen volgers, geen likes, geen bullshit. Gewoon je vrienden in het echt.’

Concreet stuurt BeReal je dagelijks op een willekeurig moment een melding. Je hebt dan twee minuten om met je gsm een foto van je omgeving en een bijbehorende selfie te posten. Er is geen tijd om een mooi uitzicht te zoeken, of snel al je vrienden op te trommelen.
In tegenstelling tot andere apps wil BeReal je echte zelf tonen. Om 8u ’s ochtends of om 23u ’s avonds: elke dag varieert het moment van de melding. Heb je de notificatie gemist, dan kan je altijd een ‘late‘ plaatsen, die ook zo wordt gebrandmerkt. De posts van je vrienden zijn pas zichtbaar wanneer je zelf een foto plaatst.
De app is groot geworden dankzij mond-tot-mondreclame
Het concept van BeReal is in 2020 bedacht door Alexis Barreyat, een 25-jarige Franse ondernemer. In januari 2021 telde de app een kleine 10.000 downloads. Het Franse magazine Le Parisien stelde toen al dat de app zich niet tot ‘l’Hexagone‘ zou beperken: een jaar later heeft BeReal meer dan 500.000 downloads op de Google Playstore. Daar zit geen enkele advertentiecampagne achter: de app is groot geworden dankzij mond-tot-mondreclame.
Afkeer van Instagram
Barreyat ontwikkelde BeReal omdat Instagram naar zijn mening te veel de extremen opzoekt en bovendien een online winkel is geworden. Hij wilde graag in contact blijven met zijn vrienden op een authentieke manier en zonder vooroordelen.
Daar is de app in geslaagd: ‘BeReal is spontaner dan Instagram, ik zet niets in scène om een foto te maken’, vertelt Julie, een 22-jarige student die sinds eind januari de app gebruikt. Ze heeft enkel haar beste vrienden als contacten toegevoegd.
‘Het kan wel confronterend zijn dat je weeral achter je bureau zit als het BeRealtime is’ JULIE
BeReal speelt handig in op de gebreken en de succesfactoren van apps zoals Instagram en Snapchat. Net zoals Instagram niet langer het aantal vind-ik-leuks toont, is het op BeReal niet mogelijk om een foto te liken.
Je kan wel reageren via de zogenaamde RealMoji’s. Dat zijn foto’s van je gezichtsuitdrukking om je echte impressie te geven. De foto wordt ‘snapchatgewijs’ na 24 uur automatisch verwijderd, maar blijft beschikbaar voor jezelf als herinnering.
BeFake?
Toch blijken niet alle gebruikers even enthousiast te zijn. Verhoogt BeReal niet, net als Instagram, de druk om een leuk leven te leiden? ‘Het kan wel confronterend zijn dat je weeral achter je bureau zit als het BeReal-tijd is’, aldus Julie.
‘Ik ga zeker niet mijn leven reorganiseren voor BeReal’ CORNEEL (23), BEREAL-GEBRUIKER
Ook Corneel (23), die de app sinds september 2021 gebruikt, geeft toe dat het door de sociale druk is: ‘Ik vind het soms jammer dat ik ’s avonds wanneer ik in de zetel plof na een leuke dag pas de melding van BeReal krijg. Ik had dan liever tijdens de dag iets leuks gepost, maar ik ga zeker niet mijn leven reorganiseren voor BeReal.’
Daarnaast geeft de app je ook de kans om een betere foto te maken. Zo kan je in de tijdslimiet van twee minuten een paar keer opnieuw je BeReal nemen. Een foute invalshoek of wazige pose kan je dus vermijden door een nieuwe foto te maken. Als dat je niet lukt binnen de twee minuten kan je het nog eens opnieuw proberen, maar dan zien je vrienden wel dat het de tweede poging is.
Klein publiek
De app wordt ondertussen gretig gedownload, maar het haalt zeker nog niet de cijfers van Instagram of Snapchat. Dat heeft ook zijn voordelen. Doordat de app relatief klein is, blijft de drempel laag om een selfie te posten voor je beste vrienden. Hoe meer mensen je toevoegt, hoe meer obstakels je zal ondervinden om je ‘echte’ zelf te tonen voor mensen die je minder goed kent.