mei 29, 2023

Om als amateurfotograaf je alsmaar groeiende fotoverzameling te beheren, heb je geen dure software nodig. Onlangs is de freeware digiKam opgeklommen tot versie 7 waarin een heleboel bugs werden weggewerkt, bovendien ondersteunt de software vanaf nu ook gezichtsherkenning.

Op de homepage kies je voor de download van de 64- of de 32bit-versie. Om te beginnen zorg je dat digiKam een beetje prettiger aanvoelt. Op sommige computers installeert digiKam niet meteen de Nederlandse versie, maar dat kun je dan aanpassen via Instellingen / Taal configureren. En als je geen fan bent van de lichte interface, kun je het uiterlijk wijzigen met Instellingen / Stijlen, zodat je bij een dozijn skins komt waar enkele mooie donkere weergaven tussen zitten.

Taggen, categoriseren, beoordelen

Het startpunt van digiKam is de albumweergave. Het fotobeheer begint met het taggen, eventueel toevoegen van de geolocatie, categoriseren en beoordelen. Aan de hand van de boomstructuur in de linkerkolom heb je steeds een overzicht van alle foto’s en vandaar blader je door de verschillende albums, locaties, periodes of personen.

Wanneer de foto’s genomen zijn met een toestel dat geotagging ondersteunt, zul je op de kaart van Google Maps of van Virtual Globe van Marble merken dat de software de kiekjes al op de juiste locatie heeft gepind.

Eerst moet je zelf enkele namen ingeven van de personen die op de foto staan.

Fotobewerker en batch

digiKam bevat een geïntegreerde fotobewerker om kleine aanpassingen uit te voeren op de belichting, helderheid en kleuren. Het programma beschikt over de tool Lichttafel die interessant is om door vergelijkbare foto’s te bladeren. Daarbij kun je de beelden voor en na de correctie naast elkaar vergelijken. Of je vergelijkt door de muisaanwijzer wel of niet boven de afbeelding te houden.

Handig is de batchverwerking waarmee je een groot aantal afbeeldingen kunt hernoemen en optimaliseren. Met de takenwachtrijbeheerder kun je bijvoorbeeld de beeldruis reduceren, afbeeldingen verscherpen en een rand of een watermerk toevoegen.

Conclusie

We verwachten steeds meer van een fotobeheerder en digiKAM heeft alles om orde in de chaos te scheppen. Op het vlak van tagging, het maken van albums en het organiseren, werkt het programma uitstekend. Alleen bij de meer geavanceerde functies zoals gezichtsherkenning gaat het programma de mist in.

Met Takenwachtrijbeheer voeg je bijvoorbeeld een watermerk toe aan een groep foto’s.