september 28, 2023

Waarschijnlijk weet je alle letters van het alfabet zo te vinden op je toetsenbord, maar hoe zit het met speciale tekens? Daar zijn vaak toetsencombinaties nodig, die je waarschijnlijk niet allemaal kunt onthouden. Hoe kun je speciale tekens opzoeken in Windows 10 en Windows 11 om ze vervolgens te gebruiken in Word?

Net als alle andere programma’s die tekst gebruiken, maakt Microsoft Word gebruik van ASCII-code. Dat is een numerieke code voor ieder alfabetisch, numeriek en speciaal teken op je toetsenbord. Hoofdletters hebben weer een andere code dan kleine letters. Met behulp van deze vaste codering weten alle programma’s precies welke karakters weergegeven moeten worden. De codering is numeriek, dus elk teken heeft zijn eigen nummer dat overal hetzelfde in.

Speciale karakters gebruiken

Net zoals computerprogramma’s dat doen, kun je ook zelf gebruik maken van ASCII-codes door de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl je op het numerieke deel van je toetsenbord de ASCII-code van het teken dat je wilt invoeren intypt. Dit werkt niet alleen in Word, maar vrijwel overal in Windows 10 en 11. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten welke code bij welk teken hoort.

Je kunt echter ook een lijst met speciale tekens openen om het symbool dat je nodig hebt op te zoeken en te kopiëren. Deze lijst laat ook de ASCII-code zien, zodat je voor de volgende keer weet welke code je moet gebruiken om het teken sneller in te kunnen voeren.

Speciale tekens selecteren in Word.

Om dit in Windows te doen, moet je in de zoekbalk speciale tekens typen. In het venster dat verschijnt als je op het zoekresultaat klikt, kun je tekens opzoeken, selecteren en dergelijke.

In Word ga je naar Invoegen, Symbool en Meer symbolen om een soortgelijke lijst tevoorschijn te halen. Hierin staat onderaan de sneltoets weergegeven die je kunt gebruiken om het geselecteerde symbool door middel van je toetsenbord in te voeren. Dit kan een ASCII-code zijn of een andere sneltoets, afhankelijk van het symbool of je instellingen.

Sneltoetsen voor speciale karakters

Speciale karakters voer je het snelste in als je er de sneltoetsen voor kunt onthouden. We zetten een paar voor je op een rij die in de Nederlandse taal geregeld voorkomen.

Trema op letter: Shift + “, gevolgd door de letter die je wilt typen (ï / ë)

Accent aigu / streepje op de e: Druk op ‘ (aanhalingsteken) gevolgd door de letter (é)

Accent grave: Druk op `(boven de Tab-toets) gevolgd door de letter (è)

Euroteken: Ctrl + Alt + E of Alt + 0128 op numpad (€)

Zelf sneltoetsen aanmaken

Mocht je sneltoetsen voor speciale karakters vaak vergeten, dan kun je ze ook naar je eigen hand zetten. Ga ervoor weer in Word naar Invoegen, Symbool en selecteer het Symbool of de Speciale tekens waarvan je de sneltoets wilt aanpassen. Klik dan op de knop Sneltoets… en voer de nieuwe toetsencombinatie in onder Druk op nieuwe sneltoets. Zorg ervoor dat dit niet een al bestaande sneltoets is. Is dit wel het geval, dan krijg je daar een melding van. Leg de aanpassing vast met een druk op de Toewijzen-knop.

Knippen en plakken

Lukt het niet om alle sneltoetsen voor speciale karakters te onthouden? Wellicht vind je het dan handiger om deze tekens gewoonweg te kopiëren en te plakken in je Word-document. Met CopyChar is het ontzettend eenvoudig om symbolen en speciale tekens in documenten in te voegen. Ga naar de CopyChar-website, zoek het symbool dat je nodig hebt en klik er één keer op om het naar uw klembord te kopiëren. Vervolgens kun je het symbool of teken in een Word-document of Excel-bestand plakken.

Heb je regelmatig speciale tekens nodig, dan is BabelMap ook een aanrader. Behalve het weergeven van de tekens, kun je hiermee ook de tekens of een reeks tekens naar het klembord kopiëren om deze te gebruiken in elk programma dat klaar is voor Unicode, zoals Notepad ++.