september 28, 2023

Dankzij kunstmatige intelligentie kan de software van je iPhone, iPad of Mac tekst herkennen op een foto of video en deze omzetten naar bruikbare tekst. Daarnaast kun je de camera van je iPhone of iPad gebruiken om tekst te ‘scannen’ en deze gebruiken.

Voor sommige talen is het zelfs mogelijk om livetekst te gebruiken om automatisch teksten op foto’s of via de camera te scannen en te vertalen. Hierdoor kun je makkelijk teksten gebruiken zonder dat je deze handmatig moet overtypen. 

Livetekst voor iPhone, iPad en Mac

Met Livetekst wordt nuttige informatie in foto’s op intelligente manier bruikbaar. Heb je bijvoorbeeld een foto van een menukaart, informatiebord of parkplan, dan kan foto’s de tekst herkennen en omzetten naar bruikbare tekst. Zo kun je direct een nummer bellen, een e-mail sturen of een adres opzoeken door in de foto gewoon op de gemarkeerde tekst te tikken of klikken. Daarnaast werkt livetekst ook in de Camera-app. Als je jouw iPhone-camera op tekst richt, kun je die handige informatie vervolgens snel gebruiken.

live text in foto's

Wil je geen livetekst gebruiken? Dan kun je het op je iPhone of iPad uitschakelen via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Taal en regio.

Beschikbaarheid livetekst

Livetekst is beschikbaar op de iPhone, iPad en Mac met iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey of nieuwer. Om gebruik te maken van livetekst moet je iPhone of iPad voorzien zijn van een A12-chip of hoger. Op een Mac werkt de functie op alle computers die macOS Monterey of nieuwer kunnen installeren.

Tekstherkenning werkt in bijna iedere app die afbeeldingen kan weergeven op een iPhone of iPad. Op een Mac werkt het o.a. in de Foto’s-app, Safari, Mail, voorvertoning en via Quick Look in Finder (snelle weergave).

Livetekst activeren in het Nederlands

Helaas werkt de tekstherkenning officieel maar in een paar talen namelijk; Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Kantonees, Portugees en Spaans. Gelukkig kun je de optie wel via een ‘omweg’ activeren, maar wordt woordherkenning en vertalen niet ondersteund.

 1. Open Instellingen op je iPhone of iPad
 2. Navigeer naar ‘Algemeen’
 3. Tik op ‘Taal en regio’
 4. Voeg Engels als extra (tweede) taal toe
 5. Schakel de optie ‘Livetekst’ in

Livetekst activeren op een Mac

Op een Mac kun je livetekst als volgt inschakelen:

 1. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Taal en regio ▸ Algemeen
 2. Voeg Engels als extra taal toe
 3. Schakel de optie ‘Selecteer tekst in afbeelding’ bij ‘Livetekst’ in.

OOK INTERESSANT

Oplossing als Livetekst niet werkt op je iPhone, iPad of Mac

Oplossing als Livetekst niet werkt op je iPhone, iPad of Mac

Livetekst en kopiëren vanaf een foto werkt niet op een iPhone, iPad of Mac. Oplossing wanneer je geen tekst kunt kopiëren vanaf een foto. 

Livetekst in foto’s

 • Open een foto met tekst op je iPhone of iPad.
 • Leg je vinger op de tekst en wacht enige momenten.
 • Sleep je vinger vervolgens om de hele tekst te markeren.
Livetekst in foto's

Automatisch wordt de markering geactiveerd wanneer je jouw vinger op de tekst legt. Vervolgens kun je, net zoals bij gewone tekst, de selectie aanpassen. Via het pop-up-menu kun je de tekst kopiëren. Herkent de software bijvoorbeeld een telefoonnummer of adres, dan kun je deze meteen bellen of opzoeken.

In sommige gevallen verschijnt er onderaan de afbeelding ook het livetekst-symbool te herkennen aan de drie horizontale strepen. Als je hierop tikt, wordt meteen de tekst op een foto uitgelijnd.

Ook geschikt voor video’s (nieuw)

Sinds iOS 16 en iPadOS 16 is tekst in gepauzeerde videoframes volledig interactief. Dat betekent dat je de tekst kunt kopiëren en plakken, opzoeken en vertalen. Het enige wat je hiervoor moet doen is de video pauzeren wanneer er tekst te zien is en de software doet de rest. 

OOK INTERESSANT

Tekst scannen in notities en herinneringen met iPhone of iPad camera

Tekst scannen in notities en herinneringen met iPhone of iPad camera

Met behulp van Live tekst kun je eenvoudig Tekst scannen in notities en herinneringen met de iPhone of iPad camera. 

Tekstherkenning op een Mac

Op een Mac werkt tekstherkenning op een soortgelijke manier. Wanneer je een afbeelding geopend hebt, kun je de muisaanwijzer verplaatsen naar de tekst. Deze verandert dan in een tekstcursor. Daarna kun je de tekst selecteren en deze kopiëren. 

Dit kan vanaf macOS Ventura ook met tekst uit een video. Pauzeer de video wanneer er tekst te zien is en markeer deze.

Tekstherkenning op een Mac

Eventueel kun je de gemarkeerde tekst ook slepen naar een document. Daarnaast worden ook telefoonnummers, adressen, etc. herkend. Door hierop te klikken kun je deze meteen gebruiken.

Livetekst via Camera

Op een iPhone of iPad is het ook mogelijk om live tekst te herkennen via de Camera-app. Als je je iPhone-camera op tekst richt en deze wordt herkend, kun je onderaan op livetekst-knop tikken. Deze is te herkennen aan de drie horizontale lijnen. Vervolgens wordt er een tijdelijke foto van de tekst gemaakt en kun je de handige informatie vervolgens kopiëren en snel gebruiken.

Livetekst via Camera

Livetekst-vertalingen

Daarnaast kun je de tekstherkenning ook gebruiken om livetekst te vertalen. De software herkent zeven talen: Engels, Chinees, Frans, Italiaans, Duits, Portugees en Spaans. Wanneer deze taal wordt herkent kun je de tekst selecteren zoals hierboven staat omschreven. Daarna kun je in het pop-up-menu of rechtermuisknop ‘Vertaal’ kiezen om de tekst naar de ondersteunde talen te vertalen. Nederlands wordt sinds iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura ook ondersteund, dan kun je bijvoorbeeld een Spaanse tekst vertalen naar het Nederlands.