december 2, 2023
  • Fusie van satellietoperatoren Eutelsat en OneWeb is rond. De fusie van de twee satellietoperatoren is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een wereldwijde satellietinternetinfrastructuur. De nieuwe onderneming, Eutelsat OneWeb Satellites, zal over een netwerk van meer dan 650 satellieten beschikken, waarmee het een breed scala aan diensten kan aanbieden, waaronder internettoegang, mobiele communicatie en telecommunicatie.
  • Grote IT-storing die Duitse VW-fabrieken platlegde verholpen. Een grote IT-storing die afgelopen zaterdag Duitse VW-fabrieken platlegde, is inmiddels verholpen. De storing was het gevolg van een fout in een softwaresysteem dat wordt gebruikt voor de productieplanning. De fabrieken in Wolfsburg, Emden en Zwickau zijn inmiddels weer operationeel.
  • Amerikaanse concurrentiewaakhond vervolgt Amazon voor misbruik machtspositie. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft Amazon aangeklaagd voor misbruik van zijn machtspositie in de e-commercemarkt. De FTC stelt dat Amazon zijn concurrenten benadeelt door ongelijke toegang te geven tot zijn platformen en diensten.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere interessante ontwikkelingen in de IT-wereld:

  • Microsoft overweegt kerncentrales bij datacenters. Microsoft is bezig met een onderzoek naar de mogelijkheid om kernenergie te gebruiken voor de stroomvoorziening van zijn datacenters. Het bedrijf ziet kernenergie als een duurzame en betrouwbare manier om zijn datacenters van stroom te voorzien.
  • Nieuwe NIS2-richtlijn verplicht EU-lidstaten tot strengere cybersecurity-maatregelen. De nieuwe NIS2-richtlijn, die in juni 2022 door het Europees Parlement is aangenomen, verplicht EU-lidstaten om strengere cybersecurity-maatregelen in te stellen voor kritieke infrastructuur en andere kwetsbare organisaties.
  • Keurmerk voor ict-dienstverleners in aantocht. De Nederlandse overheid werkt aan een keurmerk voor ict-dienstverleners. Het keurmerk moet ervoor zorgen dat overheidsorganisaties ict-diensten kunnen inkopen die voldoen aan hoge kwaliteitseisen.