december 2, 2023

Werken met pdf’s kan lastig zijn, vooral als u probeert meerdere documenten samen te voegen. Misschien ben je een portfolio aan het samenstellen, of misschien wil je gewoon de rommel in de bestanden verminderen. Wat de reden ook is, het kan verwarrend zijn om veel documenten recht te houden, maar het is ook lastig om erachter te komen hoe je ze bij elkaar kunt brengen.

Een van de meest populaire tools voor het combineren van pdf’s is Adobe Acrobat , maar die software kost je minimaal $ 13 per maand voor een abonnement. Gelukkig zijn er een paar andere manieren waarop je pdf’s gratis kunt combineren, ongeacht het type computer dat je gebruikt. 

Hier leest u hoe u meerdere PDF’s gratis kunt combineren, of u nu op een Windows-apparaat of een Mac werkt. (We hebben ook trucs voor het eenvoudig ondertekenen van pdf’s en vier gratis apps voor betere pdf-bewerking .)

Hoe PDF’s op Windows te combineren

Als je Windows gebruikt, heb je een app van derden nodig om je te helpen pdf’s te combineren. We hebben er een paar getest en vonden een solide optie in PDF Merger & Splitter van AnywaySoft. Het is gratis verkrijgbaar via de Microsoft Store. Op het moment van schrijven had het 4.8 sterren en 222 beoordelingen. 

Hier leest u hoe u PDF’s samenvoegt met deze app:

 • Open de app en kies Samenvoegen of Splitsen . Als u slechts twee documenten hoeft samen te voegen zonder de volgorde van pagina’s te wijzigen, kiest u Samenvoegen.
 • Klik op PDF’s toevoegen en selecteer hoeveel u wilt samenvoegen. U kunt ze naar boven of beneden verplaatsen of op naam sorteren. U kunt ook een voorbeeld bekijken van hoe de samengevoegde documenten eruit zullen zien. 
 • Zodra uw documenten in orde zijn, drukt u op Samenvoegen en geeft u een naam en slaat u de nieuwe samengevoegde PDF op. 

Als u uw fusie wat meer wilt aanpassen, bijvoorbeeld door de volgorde van pagina’s te wijzigen of alleen bepaalde delen van elke PDF toe te voegen, moet u ze eerst splitsen. Om dat te doen, selecteert u Splitsen wanneer de app wordt geopend. Kies welke afzonderlijke pagina’s of paginabereiken u wilt verwijderen. U kunt ze opslaan als één PDF of als afzonderlijke PDF’s. 

Hoe PDF’s op Mac te combineren

Op Mac kun je pdf’s combineren met een ingebouwde tool in Preview, volgens Apple Support .

U kunt als volgt twee pdf’s combineren:

 • Open een PDF in Preview .
 • Ga naar Beeld> Miniaturen . Je ziet paginaminiaturen in de zijbalk.
 • Selecteer de miniatuur voor de pagina waar u het andere document wilt invoegen.
 • Klik op Bewerken> Invoegen> Pagina uit bestand (als de pagina uit Bestandsselectie grijs is, zodat je er niet op kunt klikken, zorg er dan voor dat het bestand dat je hebt geopend een PDF is. Sommige gecodeerde PDF-documenten kunnen volgens Apple niet worden samengevoegd Controleer de rechten van een PDF door Extra> Inspector tonen te kiezen en klik vervolgens op het slotpictogram).
 • Selecteer de pdf die u wilt toevoegen en klik op Openen .
 • Kies Bestand> Exporteren als PDF om op te slaan.

En hier is hoe u delen van één PDF combineert met een andere PDF:

 • Open de PDF’s die u wilt combineren in Preview .
 • Kies in elk document Weergave> Miniaturen . Je ziet paginaminiaturen in de zijbalk.
 • Houd de Command-toets ingedrukt en selecteer de paginaminiaturen die u aan het andere document wilt toevoegen. Laat de Command-toets los.
 • Sleep de geselecteerde miniaturen naar de zijbalk van de andere PDF en laat los waar u ze wilt hebben. (Als u macOS Sierra of eerder hebt, sleept u de miniaturen rechtstreeks naar een miniatuur in de andere pdf.) 

U kunt pagina’s ook roteren, verwijderen en opnieuw rangschikken vanuit het miniatuurgedeelte.