december 2, 2023

Ze zijn overal aanwezig, maar niet iedereen weet per se wat je er mee aan moet. Nochtans kunnen QR-codes nuttige informatie bevatten. Je kunt ze meestal scannen via de camera op je smartphone, maar de veiligste manier is met een speciaal ontworpen app.

Alles wat je moet weten over QR-codes

Wat is een QR-code? Je hebt er ongetwijfeld al gezien op reclameboodschappen of je treinticket, die vierkante barcode met zwarte blokjes op een witte achtergrond.

De code bevat in feite digitale informatie die vanalles kan zijn: een link naar een website, gps-coördinaten, een trein- of vliegtuigticket, een validatiecode, een visitekaart, een document om te downloaden, interactieve uitleg over een museumstuk … Kortom, het is een directe link naar online pagina’s of documenten.

Een recente smartphone kan sowieso QR-codes lezen. Je moet enkel de camera openen en de lens naar de QR-code richten. Probeer het uit met de onderstaande code. Het is een link naar onze pagina over apps.

Zijn QR-codes nuttig?

Behalve voor promotionele doeleinden worden QR-codes nog altijd weinig gebruikt, maar het blijft wel de snelste manier om vanuit een geprinte boodschap te linken naar online pagina’s of documenten. Sommige artiesten gebruiken ze zelfs om hun werk te signeren of om gecodeerde boodschappen te versturen. 

Ze kunnen ook worden gebruikt als elektronische tickets voor optredens, als vliegtuigtickets of via de NMBS-website als treintickets. In dat geval moet je ze niet zelf scannen, maar de persoon die je tickets controleert. Je moet de code niet per se uitprinten. Ze kan via e-mail worden toegestuurd en je kunt ze tonen op het scherm van je smartphone.

Zijn QR-codes veilig?

Applicaties zoals Payconicq bieden de mogelijkheid om betalingen te doen via een QR-code, wat natuurlijk veel sneller is dan een overschrijvingsformulier invullen. Wees wel voorzichtig, want net als andere webinhoud kan een QR-code worden gemanipuleerd of nagemaakt. Je moet dus goed opletten vooraleer je de code scant. Het is ook daarom dat we de Kaspersky app aanbevelen. 

Onthoud ook dat je beter geen QR-codes scant in landen buiten de Europese Unie, omwille van de internationale roamingtarieven. Het kan zonder dat je het beseft een groot deel van je mobiele data opgebruiken.

Welke applicatie moet je kiezen?

Als het niet lukt om bovenstaande code te scannen, dan moet je een app installeren waarmee je dat wel kunt. Wij raden de app aan van Kaspersky, een bedrijf dat zijn strepen reeds verdiende met producten voor online veiligheid. 

Je kunt de app gemakkelijk vinden in de Google Play Store of in de App Store. Zoek naar Kaspersky QR Scanner en downloadt de app. Let wel op dat je de juiste versie kiest, namelijk die van de ontwikkelaar “Kaspersky Lab”. Als je de app voor de eerste keer opent, krijg je de vraag om toegang te geven tot je fototoestel.Om verder te kunnen moet je daarmee akkoord gaan.

Een van de grote voordelen van deze app is haar gebruiksvriendelijkheid: ze werkt zeer snel en toont je geen advertenties. Bovendien houdt ze een handige geschiedenis van al je scans bij. Zorg ervoor dat de QR-code die je scant volledig in het vierkant op je scherm past en houd je toestel goed stil. Als de camera de code niet scant, probeer je toestel dan wat dichterbij of verder weg te houden. De scan is geslaagd als je toestel trilt. Verwijst de code naar onschuldige content, dan krijg je die onmiddellijk te zien. Maar wanneer de content mogelijk besmet is, krijg je eerst een waarschuwing. Sla die niet zomaar in de wind. Als de app je voor een mogelijk virus waarschuwt, open je de link beter niet.

Het logo van de Kaspersky applicatie

Hoe creëer je zelf een QR-code?

Er bestaan talloze websites waarop je zelf een QR-code kunt creëren. Dat kan handig zijn om te laten afdrukken op een geboortekaartje of uitnodiging waarmee de bestemmeling meteen toegang heeft tot de geboortelijst of Google Maps, een website enz.

Je kunt de gratis website QR Code Monkey gebruiken. Die is niet alleen gratis, maar ook erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft je niet te registreren en de aangemaakte codes blijven voor onbepaalde duur geldig. Bovendien kun je verschillende types inhoud linken aan een code: een website, een foto, tekst, een visitekaartje enz.