december 2, 2023

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) wil uw hulp bij het lokaliseren van gestolen en vermiste kunstwerken van over de hele wereld. Daar is nu een app voor: de FBI National Stolen Art File.

Van Claude Monet-schilderijen, Stradivarius-violen en Tiffany-lampen, de onlangs gelanceerde FBI-app is eigenlijk een online database met meer dan 8.000 gestolen kunstwerken en cultureel belangrijke eigendommen.

“Kunst- en culturele eigendomscriminaliteit – waaronder diefstal, fraude en valsheid in geschrifte, plunderingen en handel over staats- en internationale grenzen heen – is een wereldwijd probleem met geschatte verliezen in de miljarden dollars per jaar”, aldus de FBI.

De app is ontworpen om het toegewijde Art Crime Team van de FBI te helpen bij het onderzoeken, terugvinden en repatriëren van verloren en gestolen culturele erfgoedobjecten, en het teruggeven van kunstwerken en eigendommen aan hun rechtmatige eigenaren, evenals het arresteren van de verantwoordelijken.

Volgens de FBI worden gestolen voorwerpen door wetshandhavingsinstanties in de VS en de rest van de wereld ingediend voor toegang tot de NSAF-database.

Het idee voor de app – die is ontstaan ​​naar de NSAF-website – was om de database beschikbaar te maken voor gebruikers op hun draagbare apparaten.

“Een van de grootste ontwikkelingen voor NSAF was het openbaar maken ervan”, zegt Colleen Childers van het Art Crime Program van de FBI.

“Nu, met de nieuwe mobiele upgrade die we hebben ondergaan, willen we doorgaan om er een gebruiksvriendelijker platform van te maken”, aldus Chiders.

Oorspronkelijk gemaakt voor wetshandhavers en insiders uit de kunstindustrie in 1979, zei de FBI, kan nu iedereen verifiëren dat de kunstwerken die ze bezitten of willen kopen, niet echt gestolen eigendom zijn.

De database zelf bevat de fysieke beschrijving van het gestolen eigendom, inclusief artiest, titel, onderwerp, materialen en afmetingen, naast digitale afbeeldingen.

Gebruikers kunnen de gratis zoekfunctie gebruiken om gestolen voorwerpen te vinden op locatie, beschrijving, type kunst, enz., en de informatie delen of opslaan via sms, e-mail of sociale media.

De FBI zei dat personen of entiteiten zoals veilinghuizen, galerijen, pandjeshuizen, verzamelaars, investeerders, conservatoren, curatoren, kunsthistorici, musea, stichtingen en onderwijsinstellingen allemaal worden aangemoedigd om de dienst te gebruiken.

Met de app kan de gebruiker ook rechtstreeks tips indienen bij het Art Crime Team van de FBI, dat tot op heden meer dan 20.000 culturele eigendommen heeft teruggevonden met een waarde van meer dan $ 900 miljoen sinds de oprichting van het team in 2004.

Elke agent van het Art Crime Team is toegewezen aan een geografische regio, volgt aanwijzingen met behulp van de NSAF en voert publieksbereik uit naar musea, galerijen, veilinghuizen en verzamelaars, soms over de hele wereld om objecten op te sporen.

Diefstal van de Davidoff-Morini Stradivarius
De gestolen Davidoff-Morini Stradivarius staat vermeld in de top tien van kunstmisdrijven van de FBI

Wanneer een object wordt hersteld, wordt het uit de database verwijderd.

Veel van de vermiste kunstwerken die bij de NSAF zijn geregistreerd, bieden ook geldelijke beloningen voor hun herstel.

En als je je zorgen maakte dat je tante Agnes erachter zou komen dat je een kostbaar kunstwerk hebt gemeld dat je aan haar muur hebt zien hangen, geen zorgen; alle berichten die via de FBI-app worden verzonden, zijn versleuteld en uw persoonlijke gegevens worden nooit verzameld of gedeeld.

De National Stolen Art File-app van de FBI kan worden gedownload in zowel de Apple App Store als Google Play.