december 2, 2023

We weten misschien niet hoe Microsoft Windows 12 opnieuw zal ontwerpen, maar we weten wel hoe Microsoft erover nadenkt: het bedrijf zet AI op de eerste plaats, tot het punt waarop Windows Copilot de nieuwe Start-knop zou kunnen zijn.

Tijdens de aankondiging van de nogal schokkende prestatieclaims rond Qualcomm’s Snapdragon X Elite en zijn Oryon CPU, ging Qualcomm-topman Cristiano Amon zitten voor een vooraf opgenomen videochat met Microsoft-topman Satya Nadella. De twee hebben nauw samengewerkt om Windows on Arm in staat te stellen te draaien op Snapdragon-aangedreven pc’s, en nu om de creatie van software te stimuleren die profiteert van de neurale verwerkingseenheden (NPU’s) die worden geïntegreerd in moderne computers.

Voor Nadella en Microsoft is het middelpunt van AI Copilot, dat ofwel op Windows draait of in verschillende apps zoals Microsoft 365. “En dus is er in zekere zin een nieuwe generatie AI-pc’s waarvan ik denk dat ze worden gemaakt”, zei Nadella. “Dus het werk dat we samen doen, weet je, het gaat deze ervaringen samenbrengen die niet kunnen worden gedaan zonder een soort nieuwe systeemarchitectuur.”

Nadella had niet de tijd om te spellen wat hij hier bedoelde, maar het is mogelijk dat hij het had over de volgende Windows-iteratie, die logischerwijs Windows 12 zou heten. Tot nu toe zijn de enige rapporten die we hebben gehad dat het zeer modulair zou kunnen zijn – en, met al het werk dat Microsoft aan AI heeft gedaan, zwaar gekanteld naar de AI-technologieën van Microsoft.

En dat is waar Nadella het hierna over had.

“De Copiloot is als de Start-knop,” zei Nadella dinsdag. “Het wordt de orkestrator van al je app-ervaringen. Dus ik ga er bijvoorbeeld gewoon heen en druk mijn bedoeling uit en het navigeert me naar een applicatie of het brengt de applicatie naar de Copilot, dus het helpt me om te leren, te bevragen en te creëren – en verandert, denk ik, de gebruikersgewoonten volledig.”

Dat is een vrij veelzeggende uitspraak. We weten dat mensen zullen “zoeken” naar websites die ze al kennen, gewoon met behulp van de URL-balk in een webbrowser zoals Google Chrome of Microsoft Edge als navigatietool. Dus zoeken mensen in Windows naar een bepaalde app, in plaats van deze te vinden in het menu Start.

Nadella lijkt te denken dat gebruikers hetzelfde zullen doen met Copilot – maar misschien zullen ze het niet eens vragen om een app te openen. Het idee van “intentie” laat de mogelijkheid open dat een gebruiker op zoek is naar een app, of gewoon vraagt om zoiets als “een manier om een foto te bewerken” of “help me met financiële planning”. Misschien is Copilot een manier om apps te starten. Misschien is het een manier om apps voor te stellen.

Hoe dan ook, Nadella lijkt te denken dat Copilot een rijkere manier is om Windows te vragen je te helpen doen wat je wilt doen, in plaats van te zoeken naar een lijst met apps. Zou het ooit de iconische Windows Start-knop kunnen vervangen? We zullen zien wat de toekomst in petto heeft.