december 2, 2023

Het antwoord van YouTube op de populariteit van TikTok zijn YouTube Shorts. Op deze manier maak je met je mobieltje zo’n kort filmpje dat bedoeld is om op een smartphone te bekijken. Het enige wat je nodig hebt, is een mobieltje waarop de app YouTube staat.

Maken

De lengte van zo’n Short is beperkt tot zestig seconden en je kunt zo’n opname rechtstreeks in de YouTube-app maken. Open de app op je iPhone, iPad of een Android-apparaat. Onderaan vind je de knop met het plusteken, dat is de knop Maken. Als je daarop tikt, zie je de functie Maak een Short. In het volgende scherm moet je de app toegang geven tot de camera en de microfoon. Op het moment dat we dit schrijven is deze functie nog in de bèta-fase. Dat betekent dat er nog enkele losse eindjes in dit product kunnen zitten.

Je start een Short via de plusknop.

Muziek en overlay

In het opnamescherm verschijnen een aantal opties. Met de knop Muziek toevoegen blader je door een bibliotheek met nummers die je aan het beeld mag toevoegen. Met Draaien schakel je tussen de voor- en achtercamera. Je kunt het filmpje vertraagd of versneld opnemen. Met de snelheidsregelaar pas je de opnamesnelheid aan tussen 0,3x en 3x. Er is ook een timer om de opname te starten. Op die manier kun je het toestel opstellen en handsfree opnemen. Daaronder zit de knop naar een reeks filters. Tik op Uitlijnen om de volgende clip uit te lijnen met een transparante overlay.

Publiceren

Met de rode knop start je de opname en straks gebruik je die om te stoppen. Tik op Ongedaan maken als je niet tevreden bent en je nog een keer opnieuw wilt beginnen. Ben je wel tevreden? Dan bevestig je met het vinkje. Tik op Volgende om een titel van maximum honderd tekens aan de video toe te voegen. Je kunt daarbij een tekstkleur kiezen en met Tijdlijn bepaal je wanneer de tekst moet verschijnen en verdwijnen. In de volgende stap voeg je de details toe voor het uploaden. Als je een video hebt gemaakt die langer duurt dan zestig seconden, is er de functie Bewerken tot een Short om je video in te korten. Dan bepaal je of je filmpje openbaar gaat of alleen naar de mensen die van jou de link ontvangen. Tenslotte kun je nog heel precies instellen op welk tijdstip de Short zichtbaar wordt voor de wereld.