mei 29, 2023

Windows 365 is een online omgeving waar je een cloudcomputer draait met daarop Windows. Je kunt die machine benaderen vanaf iedere browser. Maar hoe werkt Windows 365 precies, en wat heb je eraan?

Sinds de coronacrisis is digitaal werken in een stroomversnelling gekomen en clouddiensten spelen hier slim op in. Bekende suites als Office 365, Microsoft 365 en Google Workspace zijn onmisbaar geworden, net als uiteraard vergaderapps als Zoom en Teams. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele opslagdiensten als OneDrive, DropBox en Google Drive.

Alles in de cloud

Met de komst van Windows 365 moet dat veranderen: daarmee kun je Windows 10 en later ook Windows 11 in de cloud draaien, direct vanaf de servers van Microsoft. Het tovert je eigen Windows-computer om in een cloud-pc. En dat niet alleen: je kunt Windows ook gebruiken via de browser van je iPad en Mac.

Het voordeel daarvan is dat je het besturingssysteem, en daarmee dus alle apps en documenten, ook kunt openen en bewerken op je smartphone, tablet of andere apparaten. Je streamt de programma’s als het ware. Het nadeel is dat je wel altijd een internetverbinding nodig hebt om te kunnen werken op de cloud-pc.

Voor zakelijk gebruik

Nu we steeds vaker thuiswerken is Windows 365 vooral voor de zakelijke gebruiker interessant. Je kunt dan vanuit huis inloggen op een pc die op kantoor staat. Dit werkt via je webbrowser, maar kan ook via de speciale Remote Desktop-app van Microsoft. Ook voor zzp’ers kan Windows 365 een oplossing zijn.

Prijzen en configuraties

Windows 365 richt zich voornamelijk op zakelijke gebruikers. Je neemt de dienst af per gebruiker en betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Voor kleinere bedrijven begint het maandbedrag bij € 21,90.

Simple:
€ 21,90 per gebruiker/maand
1 virtuele processor
2 GB werkgeheugen
64 GB opslag

Basic:
€ 28,20 per gebruiker/maand
2 virtuele processors
4 GB werkgeheugen
128 GB opslag

Standard:
€ 37,30 per gebruiker/maand
2 virtuele processors
8 GB werkgeheugen
128 GB opslag

Premium:
€ 60,10 per gebruiker/maand
4 virtuele processors
16 GB werkgeheugen
128 GB opslag

Vervolgens worden de virtuele machines in stapjes van 2 GB werkgeheugen, 2 virtuele processors en 128 GB opslag verhoogd, het meest uitgebreide model bevat 8 virtuele processors, 32 GB werkgeheugen en 512 GB opslag. Daarvoor betaal je per persoon per maand een bedrag van € 147,50.