december 2, 2023

Windows 11-gebruikers die update KB5012170 geïnstalleerd hebben, krijgen te maken met opstartproblemen en de vraag naar hun Bitlocker-sleutel.

Microsoft heeft update KB5012170 op 9 augustus uitgerold en wilde daarmee beveiligingslekken dichten in Secure Boot DSX. Nu blijkt dat een onderdeel van de OEM-firmware de installatie kan tegenhouden. En daar komt nog bij dat pc’s soms niet meer kunnen opstarten, zonder de Bitlocker-sleutel in te geven. Heb je die niet bij de hand, dan ben je dus buitengesloten van je systeem.  

Problemen met KB5012170 nog niet erkend 

Het probleem is wel nog niet officieel erkend door Microsoft. Het zijn Windows-gebruikers op Reddit en The Register die het issue aankaarten. Het gaat weliswaar om een klein aantal gebruikers die klachten hebben. Tijdens het opstarten zou het kunnen voorvallen dat je naar het Bitlocker-scherm geleid wordt, waar je de unieke beveiligingscode van 48 tekens moet ingeven. Het Bitlocker-systeem dient om Windows-pc’s te beveiligen wanneer het systeem verdachte activiteit opmerkt. Hoe het kan dat Bitlocker geactiveerd wordt tijdens een normale opstartprocedure, is dus nog niet geweten. 

Voorlopig blijft het dus wachten op een oplossing van Microsoft. Om te voorkomen dat je buitengesloten wordt door de bug, hou je dus maar beter je Bitlocker-code bij de hand. Vind je die niet meteen terug, dan kan je hem gewoon raadplegen met je Microsoft-account (onder het menu Apparaten). Elke gekoppelde pc heeft een unieke code.  

In sommige gevallen zorgt de update ook voor stabiliteitsproblemen. In dat geval zit er voorlopig niets anders op dan hem te deïnstalleren

TECHPULSE