december 2, 2023

Foto’s bewerken met slechts enkele klikken

Vandaag heeft Skylum een nieuwe versie uitgebracht van Luminar, deze nieuwe versie heeft de naam Luminar AI gekregen in plaats van een nieuw versie nummer. Zoals de toevoeging AI al doet vermoeden is het aandeel kunstmatige intelligentie in de app flink uitgebreid.

Met Luminar AI bewerk je foto’s aangestuurd met kunstmatige intelligentie, hierdoor zorgt AI voor de complexe taken. Je hoeft hierna alleen nog maar een eventuele persoonlijke touch toe te voegen aan de foto

Makkelijk foto’s bewerken met sjablonen

Na het inspecteren van de foto zal de app je enkele aanbevelingen geven die je kunt toepassen op de foto in vorm van sjablonen.

Sjablonen in Luminar AI

Oog voor detail

Na het toevoegen van een sjabloon kun je de details met kunstmatige intelligentie bijwerken. Ogen kunnen met Iris AI worden aangepast, je kunt de kleur van een iris veranderen of een fonkelend lichtje kunnen toevoegen.

Face AI en Skin AI leggen de nadruk op het verfijnen van de details van het gezicht en bieden ook opties om onvolkomenheden en glans te verminderen. Met Body AI is het mogelijk om het lichaamsvolume op een realistische manier te vergroten of te verkleinen.

Heb je bijvoorbeeld een portretfoto gemaakt en wil je de kleur van de tanden aanpassen dan is hier een specifiek optie voor beschikbaar. Als je deze gebruikt dan kun je de kleur van de tanden aanpassen met een schuifregelaar. De AI technology detecteert dan exact de locatie van de tanden in de foto en past alleen de kleur van het gebit aan zonder dat er verder iets aan de foto verandert. De aanpassing vind dus alleen plaats op het gebied waar het sjabloon betrekking op heeft.

The sky is the limit

Ook wat landschappen betreft heeft Luminar AI een aantal interessante opties om je foto’s te verbeteren. De lucht in een afbeelding automatisch wordt door Sky AI herkend en er zijn worden vervangende luchten aangeboden. Met enkele klikken maak je van een bewolkte foto een foto met stralend blauwe lucht. Hierbij wordt niet alleen de lucht vervangen maar zal ook de belichting van de gehele compositie op de geselecteerde lucht worden aangepast.

Sky AI maakt overigens ook onderscheid tussen de lucht en eventueel water op de foto. In veel fotobewerking apps wordt ook automatisch het water in de foto veranderd wanneer de kleuren van de lucht worden aangepast, dat komt omdat deze vaak uit dezelfde kleurtonen bestaat. Wijzig je in Luminar AI de lucht dan wordt heeft dat geen invloed op kleurstelling van eventueel aanwezig water in de compositie.

Sky AI in Luminar AI

Begin volgend jaar wordt de Sky AI-functie overigens uitgebreid, zo wordt straks ook de weerspiegeling in het water aangepast zodat de lucht ook in het water verschijnt.

Vanaf macOS High Sierra is het mogelijk om Foto’s te bewerken in apps van derden vanuit Foto’s voor Mac, complete uitleg.

Accenten en compositie

Alle foto’s kunnen profijt hebben van de Accent AI-tool, hiermee worden foto’s op intelligente wijze verbeterd met behulp van AI.

Composition AI ten slotte, helpt je om de perfecte uitsnede voor de foto te vinden, door de beste kadrering voor te stellen op basis van de gouden regels voor fotocomposities, zoals bijvoorbeeld de regel van derden.

Eerste indruk

Wij hebben Luminar AI al enige dagen kunnen uitproberen en zijn wederom verrast door Skylum. Iedere foto die je bewerkt met Luminar AI knapt er letterlijk van op, zonder dat de foto onnatuurlijk wordt. Met slechts enkele klikken kun je de verschillende sjablonen toepassen en eventueel nog handmatig aanpassen. Ook al zal je merken dat de door AI voorgestelde aanpassingen bijna altijd de juiste is. Je zou dit bijna als een beetje eng kunnen ervaren.

Voor en na voorbeeld in Luminar AI

Het is wel aan te raden aan Luminar AI te gebruiken op een recente Mac aangezien het toepassen van de verbeteringen op de foto’s flink wat CPU kracht kost. De app is overigens is overigens volledig geoptimaliseerd voor de Apple Silicion M1. Daarnaast wordt begin volgend jaar een update verwacht voor Apple ProRAW.

Standalone en Plugin

Luminar AI is beschikbaar als zowel een zelfstandige macOS/Windows app, plug-in voor Lightroom Classic en Photoshop. Daarnaast kun je de app ook gebruiken als extensie voor de Apple Foto’s app.

Het is mogelijk om Luminar AI 7 dagen zonder verdere verplichtingen gratis uit te proberen, wil je de app aanschaffen dan kost deze €79,00 voor 1 computer. Wil je Luminar AI op 2 computers gebruiken dan betaal je €99,00.