september 28, 2023

De G Suite van Google, waar je zakelijke tools vindt als Gmail en Google Docs, heeft een flinke update gekregen. Niet alleen heet de G Suite nu anders, namelijk Google Workspace, er zijn ook enkele nieuwe functies. Dit is er veranderd.

Gmail logo change drops the envelope - SlashGear

In Workspace vind je nog steeds je favoriete tools als Gmail, Kalender, Drive, Docs, Sheets, Slides en Meet, maar Google wil met de update een meer ‘geïntegreerde gebruikerservaring’ creëren. Concreet komt het erop neer dat je de verschillende tools gemakkelijker door elkaar kunt gebruiken. Zo kun je gedeelde agenda’s gebruiken om te zien wanneer anderen beschikbaar zijn en plan je vergaderingen in met automatische e-mailuitnodigingen.

Samenwerken

Bovendien kun je gemakkelijker in realtime samen met collega’s werken aan documenten, spreadsheets en prestaties op al je apparaten, of je nu online of offline bent. Ook met bijvoorbeeld externe partners of klanten wordt het gemakkelijker om aan documenten te werken. In één overzicht vind je voortaan de bewerkingen van anderen en de wijzigingen worden realtime bijgehouden. Werkt iemand aan een document, dan zie je direct wat hij of zij aan het typen is. Via een nieuwe ingebouwde chatfunctie kun je alle wijzigingen aan een document bespreken.

In de komende maanden breidt Google ook de picture-in-picture-functie binnen Meet uit naar Docs, Sheets en Slides. Zo kun je je collega’s waarmee je aan een document, spreadsheet of presentatie werkt zien en horen.

Ook de functie waarmee je iemand in een document kunt ‘taggen’ is uitgebreid. Voortaan als je @-typt in combinatie met een contactpersoon, dan krijg je uitgebreidere details te zien over die persoon (denk aan contactgegevens) en geeft Google ook tips om je document aan te vullen.

Meer functies op komst

In principe is Workspace direct beschikbaar voor alle bestaande G Suite-klanten, maar niet alle nieuwe functies zijn direct bij de lancering te gebruiken. Google heeft ook laten weten dat Workspace binnenkort beschikbaar wordt gemaakt voor consumenten, bijvoorbeeld om een groep op te kunnen zetten voor buren of familieleden.

“Toen we tien jaar geleden de meeste producten in ontwikkeling hadden, werden ze ontwikkeld als individuele apps die inspeelden op één bepaalde behoefte. Maar na verloop van tijd werd de overlap tussen de verschillende apps steeds kleiner”, zo stelt Javier Soltero, vicepresident van Google Workspace. “Het nieuwe Google Workspace is een reflectie van deze geïntegreerde ervaring.”

Met Workspace wil Google ook inspelen op de huidige uitdagingen in de coronacrisis, waarin velen genoodzaakt zijn om vanuit huis te werken. “Er is een einde gekomen aan een bepaalde kantoorcultuur. Vanaf nu moeten werknemers in teams kunnen werken, zonder elkaar in real life te hoeven zien, om zich te kunnen focussen op de belangrijkste taken”.