december 2, 2023
iOS 14
We weten ondertussen allemaal dat iOS 14 geweldige nieuwe features met zich meebrengt zoals een volledig personaliseerbaar beginscherm, widgets en de veelbesproken app library. Maar Apple zou Apple niet zijn als het niet enkele verrassingen zou verstoppen in zijn updates. ‘Tik op achterkant’ is zo’n functie die nog niet iedereen kent, maar absoluut de moeite waard is om te ontdekken! 
Hoe werkt het? 
De naam zegt het al, met ‘Tik op achterkant’, of ‘Back Tap’, kun je je iPhone bepaalde acties laten uitvoeren door simpelweg op de achterkant te tikken. 
Je kunt twee- of driemaal tikken om bijvoorbeeld een screenshot van je scherm te maken, je zaklamp aan te zetten, het geluid uit te schakelen en nog zoveel meer! Je kunt als je wilt zelfs nog een stap verder gaan en een Siri Shortcut-automatisering maken, die je activeert door op de achterkant te tikken. De mogelijkheden zijn eindeloos!  
Ook voor personen met een motorische of fysieke beperking is dit een bijzonder handige functie, gezien zij bepaalde acties kunnen uitvoeren met slechts één hand. 
Tik op achterkant inschakelen
Open Instellingen op je iPhone.
Ga naar Toegankelijkheid.
Kies Aanraken.
Scroll helemaal naar beneden naar Tik op achterkant.
Stel de gewenste acties in voor dubbel en driemaal tikken. 
Tik op achterkant

Tik op achterkant uitbreiden met Siri

De lijst met mogelijkheden voor ‘Tik op achterkant’ is bijzonder uitgebreid. Ontbreekt jouw gewenste opdracht echter? Maak deze dan gewoon zelf aan met een gepersonaliseerde Siri-opdracht!  

  1. Open de Opdrachten-app.
  2. Tik rechtsboven op het plusje.
  3. Kies Voeg taak toe.
  4. Voeg een nieuwe opdracht toe, zoals bijvoorbeeld een oproep naar je partner. Je kunt de taken zo ingewikkeld maken als je wilt!
  5. Geef de opdracht een naam.
Tik op achterkant
Ga vervolgens naar Tik op achterkant in je Instellingen. 
Kies Dubbel of Driemaal tikken.
Scroll naar omlaag naar Spraakopdrachten.
Kies de opdracht die je zonet hebt gemaakt.
Tik op achterkant
Op welke iPhones werkt het?
Niet alle toestellen met iOS 14 ondersteunen deze functie. Je kunt ‘Tik op achterkant’ gebruiken wanneer je een iPhone 8 of nieuwer hebt. 
Een hoesje vormt normaal gezien geen belemmering, maar het hangt natuurlijk wel af van het type hoesje, en dan vooral de dikte ervan.