december 2, 2023
chromebook op school

Vandaag gaan alle kinderen fysiek terug naar school. Een paar maanden geleden, in volle lockdown, was dat anders. Ze moesten noodgedwongen thuis op een laptop, tablet of computer les volgen. Nu nemen veel scholen het zekere voor het onzekere en geven ze ouders de mogelijkheid om  een toestel te kopen of te huren. Andere ouders kunnen kiezen voor een eigen laptop. Maar hoe kies je zo’n toestel? En zijn de Chromebooks even goed als de klassieke laptops? 

Chromebook Google

Veel scholen bieden Chromebooks aan. Wat voor toestellen zijn dat?

De Chromebook is een laptop die werkt met het besturingssysteem van Google, Chrome OS. De programma’s die je op een Chromebook installeert, lijken sterk op de apps op een smartphone. Omdat de Chromebook volledig werkt in de cloud (het internet, red.), heb je een goede internetverbinding nodig. Al is dat tegenwoordig geen probleem. De meeste Chromebooks zijn goedkopere modellen, omdat de hardware (de apparatuur in het toestel, red.) niet heel krachtig is. Daarom zijn de Chromebooks ook interessant voor sommige ouders en scholen omdat ze voordelig zijn in aankoop.

Een ander voordeel van de Chromebook is dat het met een Google-account werkt. Iedereen die een account heeft kan ermee aan de slag. Dit in tegenstelling tot het Windows-besturingssysteem. Voor dat systeem moeten de scholen een licentie betalen. 

Als je het voor het ingewikkelde computerwerk, zoals fotoshoppen, videomontage of gamen wil gebruiken, is de Chromebook niet krachtig genoeg

“De Chromebook is makkelijk in gebruik”, zegt Pieterjan Van Leemputten, technologiejournalist bij Datanews. “Het toestel start snel op en je kan er heel snel mee aan de slag. Google heeft dat natuurlijk goed gezien om in een besturingssysteem te investeren, want als jonge kinderen beginnen te werken met de Chromebook, is de kans groot – zo redeneert Google – dat ze dat systeem later ook zullen gebruiken.” 

Maar de Chromebook heeft ook zijn nadelen, beaamt Van Leemputten. “Die heeft over het algemeen niet veel rekenkracht. Je kan er mee surfen en mailen,  maar als je het voor hem ingewikkelde computerwerk, zoals fotoshoppen, videomontage of gamen wil gebruiken, is hij niet krachtig genoeg.” 

Chromebook Care

Hoe kies je een goede laptop? Wat moet een laptop in huis hebben?

Als je de aankoop van een laptop overweegt, moet je er rekening mee houden dat het toestel een aantal jaren mee moet gaan. Om een goede keuze te maken, moet je eerst kijken naar de processor die in de laptop zit. De processor is het hart van jouw machine en bepaalt wat je er allemaal mee kan doen. Hoe krachtiger de processor, hoe meer programma’s je tegelijk kan gebruiken. De twee meest voorkomende processoren zijn die van Intel en AMD. Intel is de grootste speler en heeft 60 procent markaandeel, tegenover AMD dat 40 procent heeft. 

Wil je een laptop gebruiken waarmee je kan surfen en mailen dan zijn de processoren i3 en AMD A8 interessant. Maar als je het toestel wil gebruiken voor taken die meer rekenkracht nodig hebben, dan moet je kiezen voor een krachtiger processor zoals de i5 of AMD Ryzen 5. Voor zo’n laptop heb je een budget nodig van minimaal 500 euro. De meeste laptops draaien op het Windows besturingssysteem van Microsoft.

Vorig jaar werden er op 1 september 15.000 laptops besteld. Dit jaar zijn het er 35.000.

Daarnaast zijn ook de behuizing en de batterij van het toestel belangrijk. Veel goedkope laptops hebben een behuizing van plastic, waardoor ze sneller beschadigd raken. Het is ook belangrijk om te kiezen voor een toestel dat geen reflecterend scherm heeft. Al gaat een scherm met hoge resolutie vaak ten koste van de batterijduur.

chromebook

Een laptop huren of aankopen?

Tijdens de lockdown zijn veel scholen noodgedwongen overgestapt naar afstandsonderwijs en kregen leerlingen les op de computer, laptop of tablet. Nu alle kinderen fysiek terug naar school gaan, groeit het besef dat er nood is aan een laptop voor elk kind. Dat ziet ook Arne Vandendriessche, CEO van Signpost: “Vorig jaar werden er op 1 september 15.000 laptops besteld. Dit jaar zijn het er 35.000. Ook het aantal scholen waar we mee samenwerken is op één jaar tijd meer dan verdubbeld: van 117 naar 248. De meeste laptops die we aan de scholen verkopen draaien op Windows.” Ook al ziet hij dat het aandeel Chromebooks de laatste jaren sterk aan het stijgen is.

Veel scholen bieden aan de ouders de mogelijkheid om een laptop bij de school aan te kopen of te huren. Dat doen ze via een bedrijf zoals Signpost, dat naar eigen zeggen 80 tot 90 procent van alle laptops in de Vlaamse scholen levert.  

Zo kunnen ouders de hoge aankoopkost van een toestel spreiden over een periode van 3 jaar. “Na die periode krijgt de leerling de laptop”, zegt Vandendriessche. Voordeel van zo’n huurcontract is dat het onderhoud inbegrepen is in het contract. Als er een probleem is met het toestel, dan moet de school, of Signpost, dat in orde brengen. “Want dat is zo afgesproken met Signpost”, zegt Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 

Is een tablet interessant?

Sommige scholen bieden aan de leerlingen de mogelijkheid om een tablet aan te kopen. De meeste tablets hebben een afneembaar toetsenbord, maar het nadeel van zo’n toestel is dat het scherm niet zo groot is als dat van een laptop. Tablets met grotere schermen zijn ook relatief duur in vergelijking met een klassieke laptop. Van Leemputten vindt een tablet niet echt handig om de lessen te volgen. “Ik ben niet de grote pedagoog, maar mij lijkt zo’n touchscreen onhandig om de hele dag mee te werken. Bovendien is het goed als kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met een computer met fysiek toetsenbord want ze gaan dat later in hun professionele leven ook gebruiken.”

Ook Vandendriessche van Signpost deelt die mening. Meer nog, zijn bedrijf biedt geen tablets aan. Volgens hem zijn die ongeschikt voor het secundair onderwijs omdat je daarop geen programma’s kan installeren die nuttig kunnen zijn voor de leerlingen. 

Digitaal lessenpakket

Volgens Pieter-Jan Crombez heeft de coronacrisis de scholen doen beseffen dat ze moeten investeren in een digitaal lessenpakket. Volgens hem verklaart dit de stijging van het aantal laptops.

“De scholen zetten steeds sterker in op computervaardigheden. Het belang daarvan is een belangrijke les die ze uit de coronacrisis hebben getrokken”, zegt Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Volgens Crombez hebben sommige scholen ook beslist om structureel over te stappen op afstandsonderwijs, en daarvoor is een goede laptop nodig. 

“Dat doen ze bijvoorbeeld door één dag per week lessen online aan te bieden.” Crombez benadrukt dat deze manier van les geven niet voor elke leerling kan: “Het gaat vooral over leerlingen die in het hoger secundair onderwijs zitten, die zelfstandig kunnen werken en over het nodige materiaal beschikken.”