december 2, 2023
instagram

IGTV is een vrij nieuwe app die is bedoeld voor het soort video’s zoals die nu vooral op YouTube worden gepubliceerd. De video’s moeten worden opgenomen in portretmodus, zodat ze het volledige scherm van je smartphone vullen. IGTV is gratis te downloaden en gebruiken.

Instagram heeft IGTV als afzonderlijke app uitgebracht, maar als je Instagram al gebruikt, kun je de IGTV app in Instagram gebruiken. Er is een knop voor IGTV toegevoegd waarmee je de video’s kunt bekijken en zelf een video kunt uitzenden.

Dit betekent dat je IGTV dus ook kunt gebruiken als je geen Instagram-account hebt. In dat geval download je de IGTV app in Google Play Store of  Itunes en log je in de app in via Facebook.

Je kunt je video niet met de IGTV-app opnemen

Instagram maakt het met een ingebouwde camera heel gemakkelijk om snel iets te fotograferen, bewerken en op je profiel te plaatsen. In IGTV zit deze camera niet. De camera zit er niet omdat ze willen dat je echt langere, opgenomen video’s gaat publiceren.

Je zult een video dus eerst moeten opnemen, eventueel bewerken en daarna pas in IGTV uploaden. Dat gaat natuurlijk de kwaliteit van de video’s die op IGTV verschijnen vergroten.

Wat is het verschil tussen IGTV en Instagram Stories?

Om de concurrentie met YouTube aan te gaan, richt IGTV zich op beter geproduceerde en langere video’s. Een Instagram Story mag maximaal 15 seconden lang zijn, maar een IGTV video kan maximaal 10 minuten (en voor accounts met veel volgers zelfs 60 minuten) duren. Op IGTV kun je geen foto’s plaatsen. Het gaat hier echt alleen om video’s.

Hoe gebruik je IGTV?

Iedereen die de app voor het eerst opstart is standaard alleen een kijker.

Als je in IGTV inlogt met je Instagram-account, volg je automatisch alle mensen die je al op Instagram volgt en een IGTV video hebben gepubliceerd. Om video’s te gaan bekijken van mensen die je niet volgt op Instagram, kun je over het scherm naar boven vegen om een menu te openen. Hier kun je het aanbod voor jou bekijken, een overzicht van de video’s van de mensen die je volgt en een lijst met alle populaire filmpjes. Ben je op zoek naar een specifiek kanaal, dan kun je de zoekfunctie gebruiken door op het vergrootglas te tikken.

IGTV kijken

Om zelf video te gaan publiceren en uit te zenden moet je eerst een kanaal aanmaken, zoals op YouTube.

IGTV kanaal aanmaken

Video’s opslaan en later bekijken

Omdat video’s op IGTV een stuk langer duren dan op Instagram, ga je ze misschien niet in een keer afkijken. Daarom heeft IGTV een handig ‘Doorgaan met kijken’-tabblad waarin alle video’s staan waarvan je het einde nog niet bereikt hebt. Je bereikt dit tabblad als volgt.

  1. Open IGTV;
  2. Veeg van beneden naar boven over het scherm;
  3. Tik op ‘Doorgaan met kijken’;
  4. Kies de video die je nog wilt bekijken.

Zelf een video publiceren op IGTV

Als je een kanaal hebt aangemaakt op IGTV, kun je nu zelf video’s gaan uitzenden. Dit zijn dus altijd video’s die je vooraf al hebt opgenomen.

Druk in de app op je eigen avatar om je kanaal te openen

Je ziet dan alle video’s die op je telefoon staan. Kies er eentje om te uploaden in je kanaal.

IGTV video uploaden
En? Ga jij IGTV gebruiken? Ik ben er in ieder geval heel enthousiast over.

En? Ga jij IGTV gebruiken? Ik ben er in ieder geval heel enthousiast over.