september 28, 2023

WhatsApp is in Europa misschien wel de bekendste berichtendienst. Dat maakt het echter niet tot de ‘perfecte’ dienst, er zijn altijd wel functies die men graag terug zou willen zien in de app. Werking op meerdere apparaten is daar één van en dat lijkt nu echt op komst te zijn.

WhatsApp

WhatsApp is een dienst die van oudsher werkt op één apparaat: je telefoon. Wil je schakelen naar een ander apparaat – tenzij het je computer is – dan moet je het volledige account overzetten. Voor computers maakte WhatsApp-ontwikkelaar Facebook een uitzondering. Met WhatsApp Web scan je een QR-code en worden de berichten telkens gesynchroniseerd met je telefoon. Als je onafhankelijk van je telefoon wil bewegen, werkt dat dus niet.

Geen verbinding(en)

Voor deze functie moet je telefoon namelijk een constante internetverbinding hebben. WhatsApp is gelukkig aan de slag gegaan met een oplossing voor deze halfslachtige desktopversie van WhatsApp. WaBetaInfo meldt in een artikel dat een functie is gespot waarmee je meerdere apparaten aan één WhatsApp-account kan koppelen. Het belangrijkste voordeel van deze functie, is dat de apparaten los zullen staan van je ‘hoofdtelefoon’.

Met de aanstaande functionaliteit kan je vier apparaten koppelen aan je WhatsApp-account, waarbij de telefoon waar het account origineel op geregistreerd stond dus uitgeschakeld kan zijn. Het grote verschil tussen de huidige werking van bijvoorbeeld WhatsApp Desktop, is dat berichten direct naar de servers van WhatsApp worden verzonden – dat proces loopt dus niet meer via je telefoon.

Onafhankelijke database

Een andere wijziging heeft te maken met de opslag van berichten. Momenteel slaat WhatsApp alle berichten op in een ‘database’ op je telefoon. Bij WhatsApp Web/Desktop wordt de database uitgelezen. Met de nieuwe functie gebeurt dat niet meer en zal WhatsApp de berichten op je computer downloaden. Open je WhatsApp nadat je de chatdienst via je telefoon hebt gebruikt, dan haalt WhatsApp Desktop/Web de nieuwste berichten op vanaf je telefoon.

WhatsApp op meerdere apparaten

Volgens WaBetaInfo hoeven gebruikers niet lang meer te wachten op de functionaliteit. Momenteel zijn de ontwikkelaars van de app in de laatste testfase van de functie. Vervolgens zal WhatsApp deze functie uitrollen naar de bètaversie van de chatapp. Voor diegenen die de functie op korte termijn uit willen proberen, is het dus aan te raden om zich aan te melden voor het bètaprogramma van de dienst in de Play Store.

WhatsApp op meerdere apparaten
Verbonden apparaten

Van zodra WhatsApp de nieuwe functie aan zal bieden, zal hij te vinden zijn in het tabblad waarin te zien is welke apparaten er verbonden zijn aan jouw account. Het tabblad dient als vervanging voor het bestaande WhatsApp Web-tabblad. Mocht je meerdere apparaten willen verbinden, dan zal je in de bètaversie expliciet aan moeten geven dat je de bètafunctie wil activeren.