december 2, 2023

3D-geprinte onderdelen zien mogelijk een enorme groei dit decennium

3d printer

(Image credit: Shutterstock.com / Pixel B)

3D-printers worden steeds betaalbaarder en worden steeds vaker ingezet voor meer dan alleen het maken van prototypes en eenmalige producten. De industrie heeft de potentie om een geduchte concurrent te worden voor traditionele productie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door Lux Research

Data uit het onderzoek suggereert dat de volledige 3D-print-markt een groei van 51 miljard dollar in productieonderdelen zal meemaken tegen 2030. 

Onderzoeksdirecteur Anthony Schiavo geeft nog meer inzicht in hoe 3D-printen de potentie heeft om het huidige productielandschap te veranderen. In een persbericht zegt hij het volgende:

“3D-printen wordt een belangrijk onderdeel van het productielandschap, dankzij de voordelen dat het heeft ten opzichte van spuitgieten, machinaal bewerken of andere conventionele methodes. Onder deze voordelen vallen ook maatwerk en personalisatie, de mogelijkheid om complexe geometrieën te creëren, onderdeelconsolidatie en in sommige gevallen kostenverlaging.”

3D-geprinte onderdelen

Lux Research stelt dat de waarde van 3D-geprinte onderdelen wereldwijd met 15 procent zal toenemen, van 12 miljard dollar in 2020 naar 51 miljard dollar in 2030.

Volgens Schiavo komt het grootste gedeelte van deze groei voort uit onderdelen voor eindgebruik, namelijk van de huidige 23 procent van de markt naar 38 procent in 2030. Dit komt vooral uit de medische wereld (4,5 miljard in 2030) en de luchtvaart (3,9 miljard in 2030). 

Als 3D-printen voor productie volwassener wordt, zullen ook de strategieën van bedrijven veranderen. De nu nog relatieve onvolwassenheid van 3D-printen als productietechnologie betekent echter dat goed geïntegreerde ecosystemen een vereiste zijn om concurrerend te zijn.