juni 8, 2023

Safeonweb.be heeft afgelopen weekend meldingen ontvangen van mensen die door een onbekend, buitenlands nummer werden gebeld. In de meerderheid van de gevallen ging het om een Syrisch nummer. Bel niet terug, want het gaat om telefoonfraude, klinkt het.

Opgelet wanneer u een telefoontje krijgt met landcode +963. Het gaat mogelijk om telefoonfraude vanuit Syrië, waarschuwen Safeonweb.be en Defensie. Uw telefoon rinkelt een keer waarna de oplichters hopen dat u terugbelt naar een duur betaalnummer. 

Telefoonfraude vanuit het buitenland duikt met de regelmaat van de klok op en vanuit alle windstreken. Onder meer Spanje en Tunesië passeerden al de revue. Het afgelopen weekend was Syrië aan de beurt. Meldpunt Safeonweb.be noteerde de voorbije dagen een piek in het aantal klachten. De oplichters kiezen hun slachtoffers willekeurig uit. Een computerprogramma belt het nummer, laat een keer overgaan en hangt op. De fraudeurs hopen dat u terugbelt om zo via een betaalnummer u op korte tijd vele euro’s lichter te maken. Ze houden u aan het lijntje via een wachttoon en zonder het te beseffen, betaalt u. Het nummer negeren, is dus de boodschap of naar de politie stappen om een klacht in te dienen. Deze fraude kreeg met Wangiri zelfs een naam mee. Het is Japans voor een keer overgaan en stoppen.

Defensie

Ook het Belgisch leger is niet veilig voor Wangiri. Nadat zes personeelsleden een telefoontje kregen, verstuurde Defensie zondag een mail om de militairen, maar ook om hun familie te waarschuwen. Een link met militaire operaties in Syrië wordt er echter niet gelegd. “Het is een kwestie van onze mensen te sensibiliseren. Regelmatig organiseren we campagnes en geven vorming aan ons personeel inzake cyberveiligheid. Ook houden we steekproeven om de waakzaamheid te controleren. Cyberveiligheid is voor militairen zeer belangrijk. Dit is zeker geen nieuwe vorm en treft zeker niet alleen het personeel van Defensie”, zegt woordvoerder David Vandroogenbroeck.

Meer info en meldingen: www.safeonweb.be