WhatsApp-foto’s versturen die maar eenmalig te bekijken zijn

WhatsApp-foto's versturen die maar eenmalig te bekijken zijn

WhatsApp heeft er een privacyvriendelijke functie bij: Foto’s en video’s voor eenmalige weergave. Verstuur je beelden op deze manier, dan verdwijnen ze automatisch uit je berichtengeschiedenis zodra ze door de ontvanger bekeken zijn. Hoe dat werkt en waarom je alsnog voorzichtig moet zijn met wat je deelt, leggen we uit.

Op WhatsApp heb je al veel langer de mogelijkheid om verstuurde berichten, foto’s en video’s terug te trekken. Sinds kort kun je er ook voor kiezen dat elke boodschap na een week automatisch wordt gewist. Media die slechts één keer te bekijken is, volgt hier nu op.

Stuur je op deze manier kiekjes en filmbeelden, dan komen ze ook niet in de galerij van de ontvanger terecht. En opent diegene het ontvangen bestand niet binnen twee weken, dan verdwijnt deze eveneens automatisch.

WhatsApp heeft echter geen beveiliging ingebouwd tegen het maken van screenshots. Houd er dus rekening mee dat iemand een schermafbeelding kan maken van de ontvangen media, om deze alsnog voor later te bewaren.

Dat gezegd hebbende, hoe verstuur je zo’n foto of video die na één keer openen meteen verdwijnt?

Foto’s voor eenmalige weergave op WhatsApp verzenden

Zorg ervoor dat jouw versie van WhatsApp up-to-date is en open een willekeurige chat. Tik op het icoontje van een paperclip om een foto of video uit je galerij te selecteren. Heb je deze uitgekozen, dan zie je naast het Verzend-icoontje een omcirkeld het cijfer 1 staan.

Tik hierop en je krijgt de boodschap dat de foto is ingesteld voor eenmalige weergave. Druk nu op Verzenden. De ontvanger krijgt het bericht maar ziet de afbeelding nog niet meteen. Daarvoor dient hij of zij eerst op de boodschap te tikken.

Jij ziet vervolgens ook dat het plaatje of de video door diegene is geopend.

Sluit de ontvanger het bericht af, dan is hierna elk spoor ervan verdwijnen. De stappen die we toonden, gelden voor de Android-versie van WhatsApp. Maar de functie werkt op soorgelijke wijze ook op iOS en de web/desktop-variant van de chatapp.

Opslagbeheer

Wil je trouwens foto’s en video’s verwijderen die in het verleden zijn verstuurd, dan kan dat via de opslagbeheerfunctie van WhatsApp. Dit doe je vooral om ruimte op je eigen toestel vrij te maken. De beelden verdwijnen langs deze weg niet bij de ontvangers.